Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

ЗНМ: Осуда за заканите и навредите врз новинарката Мирослава Бурнс

ZNM
недела 1 март, 2020недела 1 март, 2020/ недела 1 март, 2020

Здружението на новинарите на Македонија остро ги осудува заканите и навредите врз новинарката на Слободен печат, Мирослава Бурнс од страна на Ласте Ивановски, вработен во Царинската управа.

Во текот на вчерашниот ден Ивановски преку социјалната мрежа Фејсбук упатил недолични навреди и закани кон новинарката Бурнс. Овој непримерен начин на комуникација и малтретирање е неприфатлив и претставува директна закана кон слободата на говорот.

Го повикуваме Министерството за внатрешни работи итно да ги преземе сите мерки за расчистување на овој случај. Истовремено, земајќи во предвид дека заканите се изречени од лице кое е државен службеник ги повикуваме неговите надредени од Царинската управа да преземат соодветни санкции против нивниот вработен со цел вакви случаи да не се повторуваат во иднина.

ЗНМ потсетува дека онлајн заканите и малтретирањето се во подем во предизборниот период и уште еднаш апелира до партиите и граѓаните да се воздржат од закани кон новинарите бидејќи тоа претставува кривично дело за кое се предвидени ригорозни казни.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin
Ознаки: